Monnikenwerk
- leenmalfroid
- 8 okt 2023
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 6 feb 2024
Hey! Wist je dit al? Wat als de boekdrukkunst niet werd uitgevonden? Als je mijn blogpost 'Kind met Inktvlekken' hebt gelezen, dan weet je dat de boekdrukkunst pas in de 15e eeuw werd uitgevonden. Verhalen bestonden al veel eerder en werden vaak van mond tot mond doorverteld. Voordat de boekdrukkunst er was, gaven monniken in kloosters zich over aan 'de ambacht van het handmatig kopiëren' van boeken. Beeld je eens in, monniken spendeerden soms jaren aan het overschrijven van één enkel boek en ze gebruikten daarbij niets anders dan een ganzenveer... Het woord 'monnikenwerk' gebruiken we vandaag om te verwijzen naar een taak die met zeer veel geduld en zorgvuldigheid moet worden uitgevoerd. Weet dat dit woord verwijst naar de arbeidsintensieve taak van de monniken om letters en symbolen met de hand te inkerven of te schilderen op perkament of papier.
Dat klinkt als behoorlijk tijdrovend en soms ook wel een beetje saai, toch? En vaak deden ze dit in slecht verlichte kamers. Het is dan ook niet zo gek dat monniken af en toe fouten maakten tijdens het overschrijven van teksten. Maar hier komt het interessante gedeelte: sommige monniken veranderden opzettelijk de tekst, omdat ze dachten dat ze de teksten beter konden maken...
Een parodie over dit weetje verscheen prompt in m'n mailbox afgelopen dinsdag. Dankjewel Archief van onderwijs! Het is altijd leuk om een vleugje humor toe te voegen aan je dag en je kennis op een luchtige manier uit te breiden!
Klik hier om het filmpje te bekijken.
Commentaires